StralendMooilogo

Vind een salon

Behandeling van acne

Acne vrouw

De huid bevat kliertjes die talg (een vettige beschermende stof) aanmaken. Als de kliertjes verstopt of ontstoken raken, ontstaan er puistjes. Dit noemen we acne. Het is een onschuldige huidaandoening, die wel behoorlijk lastig en vervelend kan zijn. Lees hier alles wat je moet weten over acne!

Hoe ontstaat acne?

Acne, ook wel jeugdpuistjes, is een huidaandoeding die bij iedereen kan voorkomen. Wanneer de talgklieren in onze huid verstopt raken, ontstaat er een mee-eter. Wanneer de mee-eter met zuurtsof in contact komt, vormt er zich een wit kopje. Helaas krijgen veel jongeren te maken met acne, maar ook op latere leeftijd kan dit nog steeds een probleem vormen. Sommige mensen zullen af en toe een pukkeltje hebben, andere hebben een zwaardere vorm. De mate en soort van acne zal bepalen wat voor soort behandeling het beste past bij jouw huid.

Soorten acne

Acne kan verschijnen in een aantal verschillende soorten, namelijk:

 • Acne vulgaris: dit is de medische term voor jeugdpuistjes ( ‘vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’). Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Dit type kan alle kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
 • Acne comedonica: Bij acné comedonica staan hoofdzakelijk zwarte mee-eters op de voorgrond.
 • Acne tarda: Deze benaming wordt gebruikt voor acné bij vrouwen en mannen boven de 25 jaar en heeft voornamelijk te maken met hormonen. Daardoor is deze vorm van acne lastiger te behandelen.
 • Acne excoriee: Dit is een huidbeschadiging bij een milde acné door het voortdurend uitknijpen, krabben en peuteren aan kleine puistjes of korstjes. Dit zorgt voor een huid met wondjes, hyperpigmentaties en hypopigmentaties en littekens in het gezicht. 
 • Acne conglobata: Dit is een ernstige vorm van acne en kan het beste worden behandeld door een dermatoloog. Wanneer de acne vervolgens rustiger is geworden, kan de schoonheidsspecialist worden ingezet voor het onderhouden van de huid.
 • Steroïd acne: Deze vorm van acne treedt vaak op bij mannen en vrouwen die anabolen spuiten of smeren en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het mannelijk hormoon.

Het voorkomen van acne

De juiste producten zijn zeer belangrijk bij het verminderen en laten verdwijnen van acne. De schoonheidsspecialist kan hierin een belangrijke rol spelen. De specialist weet precies welke vorm van acne jij hebt, en zal gebaseerd daarop een passend behandelplan en thuisverzorgingsadvies geven. 

Echter geldt bij acne, voorkomen is beter dan genezen. Door op de volgende punten te letten, kun je zelf voorkomen dat de acne zal verergeren:

 • Rust voor je huid
  Laat je huid zoveel mogelijk met rust. Was je huid met lauw water. En dep de huid daarna voorzichtig droog. Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Het irriteert de huid en helpt niet. Het product dat je gebruikt voor het reinigen van je gezicht is heel belangrijk. Producten die de huid uitdrogen na iedere keer dat je je gezicht reinigt, zijn funest. Deze producten zullen in eerste instantie resultaat laten zien, maar je zult al snel merken dat de acne daarna juist alleen maar erger wordt. De schoonheidsspecialist werkt met professionele cosmetica, die een hoog percentage aan werkzame stoffen bevatten. Het is daarom altijd aan te raden om je producten in de schoonheidssalon te kopen.
 • Uitknijpen
  Door uitknijpen, uitdrukken en krabben kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan. Alleen open mee-eters kun je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (dus niet met je nagels). Voor het beste resultaat kun je dit echter beter overlaten aan de schoonheidsspecialist.

 • Make-up
  Het is niet waar dat je, wanneer je last hebt van acne, beter geen make-up zou mogen gebruiken. Het gaat erom wat voor product. Een foundaition op minerale basis laat de huid ademenen, zonder haar te verstoppen. Dit is heel erg belangrijk wanneer je last hebt van acne. Door de huid dicht te smeren met de verkeerde make-up, zal het alleen maar verergeren. Kies dus een make-up die is gemaakt van mineralen.

Acne behandeling

Acne is vervelend, maar kan in de meeste gevallen goed worden behandeld door de schoonheidsspecialist. Ook de littekens die zijn ontstaan door acne kunnen behandeld worden. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk, maar ze zullen allemaal gericht zijn op het zuiveren van de huid. 

Microdermabrasie

Acne kan worden behandeld door middel van microdermabrasie. Dit is een machanische peeling, waarbij het apparaat de dode huidcellen op een zeer zachte en nauwkeurige wijze verwijdert. Hierdoor heeft de huid weer ruimte om te ademen. Daarnaast zal de aanmaak van collageen worden gestimuleerd, wat zorgt voor een strakkere en egalere huid. Ook de littekens ontstaan door acne zullen met microdermabrasie verminderd worden. Voor het beste resultaat is een microdermabrasie kuur aan te bevelen. 

Micro-needling

Microneedling is een techniek waarbij met kleine, dunne naaldjes vele microwondjes worden gemaakt. De huid wordt hierdoor gestimuleerd om nieuw collageen aan te maken. Microneedling geeft in zijn geheel een gezondere huid die regelmatiger van kleur is, maar zal ook zorgen voor een vermindering van acne. Doordat bij deze behandeling de elastine aanmaak zal worden gestimuleerd, zullen littekens van binnenuit worden opgevuld. 

Fruitzuurpeeling

Een fruitzuurpeeling is een peeling die de bovenste laag van de huid verweekt. Doordat de dode huidcellen niet meer samenplakken, gaat de huid versneld afschilferen. Fruitzuur heeft ook een ontstekingsremmende werking waardoor het uitermate geschikt is om verschillende vormen van acne te behandelen. Echter is dit niet voor iedere vorm van acne geschikt. 

Heb je acne en wil je graag een egale huid?

Maak dan vrijblijvend een afspraak met de schoonheidsspecialist. De huidspecialist weet wat voor behandelmethode het beste past bij jouw huid, om zo van acne af te komen. 

 

De schoonheidsspecialist,

maakt het verschil!