StralendMooilogo

Vind een salon

Alles over cosmetica

cosmetica

Jaarlijks smeren we met z’n allen in Nederland voor een kleine vijfhonderd miljoen euro op onze huid! Binnen de cosmeticabranche vormt de 'huid' de grootste deelmarkt. Maar wat is nu waar- en niet waar als het gaat om huidverzorgingsproducten?

Werken crèmes nu wel of niet? 

Ja,  crèmes kunnen zeker werken. Echter is het vaak lastig voor de consument om er achter te komen welke crèmes  nu wel werken en welke niet. We worden overspoelt met reclame en promoties en zien door de bomen het bos niet meer. Ook de prijs van verzorgingsproducten is geen indicatie voor de werking. Dure crèmes kunnen soms maar een paar werkzame stoffen bevatten, in zo een geval betaal je dus puur en alleen voor de merknaam van het product. Daarnaast is het ook nog eens zo, dat het gebruik van de verkeerde cosmetica de huid juist kan verslechteren.

Wat zijn de gevolgen van foute huidverzorging?

De huid kan de volgende gevolgen ondervinden, wanneer niet de juiste huidverzorging wordt gebruikt:

 • Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acne kunnen verergeren. Dit komt door bepaalde toevoegingen of ingrediënt die in crèmes zitten en waarop de huid reageert. 
 • De huid kan sneller verouderen.
 • Pigmentvlekken kunnen zich sneller vormen.
 • Er kunnen chronische huidaandoeningen ontstaan.

Hoe weet je of jij de juiste verzorging gebruikt?

Je komt er pas écht achter of jij de goede verzorging gebruikt en welke verzorging je zou moeten gebruiken, als je een specialist raadpleegt. De schoonheidsspecialist heeft hier tenslotte voor gestudeerd en kan aan de hand van een huidanalyse zien hoe het gesteld is met de huid.

Tekorten van de huid

Zo kan de huid een tekort hebben aan vocht, vet (het sebum gehalte) of aan allebei. De juiste verzorging, aangepast aan jouw huidconditie is van essentieel belang bij het behouden van een gezonde huid. Daarnaast kan uit de huidanalyse blijken dat er een teveel aan pigment in de huid aanwezig is, of dat de huid een te hoge erytheem waarde heeft (roodheid en gevoeligheid). 

Het verschil tussen huidverzorging- en verbetering

Huidverbeterende producten en behandelingen zie je steeds vaker terug in advertenties en reclames, maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee en wat is nu precies het verschil tussen huidverbeterende cosmetica en huidverzorgende cosmetica?

Huidverzorging beschermt de huid en houdt haar soepel. Huidverzorgende producten werken in principe alleen op de bovenste laag (dode) huidcellen. Deze producten zorgen ervoor dat het vocht in de huid wordt behouden. Vochtverlies is een groot probleem, want hierdoor ontstaan droogte rimpeltjes en wordt het verouderingsproces van de huid versneld. Door producten te gebruiken die vocht vasthouden en de huid beschermen voelt de huid soepel aan en ziet de huid er gezond uit.

Huidverbeterende cosmetica gaat nog een stapje verder, dit werkt namelijk door tot in de basaalcellenlaag. De basaalcellen laag (ook wel kiemlaag genoemd) is onze voedingsbodem. Deze laag zorgt voor de aanmaak van nieuwe cellen. Wanneer nieuwe cellen aangemaakt worden, zal dit een positief effect hebben op de huidconditie.

Met huidverbeterende cosmetica kunnen de volgende huidproblemen effectief worden behandeld:

 • Acne.
 • Couperose.
 • Huidveroudering.
 • Pigmentatiestoornissen.
 • Rosacea.
 • Cellulitis.
 • Striae.

 

 

 

De schoonheidsspecialist,

maakt het verschil!